SPIRITUALITATE

HomeSPIRITUALITATE

 

DESPRE FERICIREA DE ZI CU ZI

 

 

E important să acceptăm cultivarea unor stări bune, chiar dacă pe moment nu ne simţim aşa. În timp, starea noastră interioară se va schimba. Astfel, cultivăm „seminţele” fericirii. Drept urmare, dimineaţa la trezire (imediat ce am deschis ochiii) şi seara imediat înainte de a adormi, vom rosti cu hotărâre:

 

„Sunt luminos, sunt optimist, sunt vesel, sunt fericit!”

 

Înainte de acţiunile principale vom rosti cu convingere aceeaşi frază. Rezultatele vor apare în timp. Drept urmare, nu verificaţi periodic: oare sunt mai bucuros, oare mai am grijile anterioare?! E suficient să vă asumaţi perseverent aceste stări şi după un timp rezultatele vor fi vizibile.

Dar asumarea acestor stări nu înseamnă că vom face abstracţie de problemele noastre. Le vom rezolva, având însă o stare bună. Vom căuta să fim liniştiţi şi împăcaţi, optimişti şi entuziaşti indiferent ce vom face. Cineva ar putea spune: cum să fiu optimist când am atâtea probleme, când ceilalţi nu mă înţeleg, nu mă apreciază, nu mă susţin?!

 

Ei bine, aici este cheia problemelor experimentate: acceptaţi să cultivaţi stări pozitive fără ca acestea să fie condiţionate de exterior.

Pur şi simplu, deschideţi-vă în mod repetat spre o stare de entuziasm, de bunătate, de lumină. În timp, indiferent ce veţi face în exterior, veţi observa că starea interioară este una de deschidere, de încredere, de bucurie. Toate aceste stări vă vor da altfel de soluţii la problemele prin care treceţi. Veţi relaţiona altfel cu cei din jur. În timp, prezenţa voastră va fi o bucurie pentru ceilalţi, veţi fi chiar căutaţi pentru starea pe care o radiaţi.

Pentru a reuşi mai uşor, cultivaţi o stare de bunătate în acţiunile obişnuite. De exemplu, când spălaţi orezul pregătindu-l pentru a-l găti, spuneţi-vă: palmele mele radiază lumină şi bunătate. Urmăriţi ce simţiţi în aceste momente. Când daţi o cană cu ceai unei alte persoane, vizualizaţi palma voastră ca fiind formată din lumină, ca radiind bunătate. Urmăriţi de asemenea starea pe care o aveţi. Când faceţi duş, vă gândiţi că aveţi un corp de lumină, curat, ce radiază linişte şi bunătate. Când vorbiţi cu cineva este ca şi cum sunetele vocii voastre ar purta raze de lumină spre celălalt. Ochii voştri sunt luminoşi, strălucitori. Dacă reuşiţi măcar din când în când să procedaţi astfel, nu veţi fi doar optimişti, ci veţi simţi chiar fericire, uşurare, eliberare.

Ţineţi minte că este nevoie însă de perseverenţă, de o memorie bună, pentru a vă reaminti adesea acest comportament şi a-l aplica cât de des puteţi. Se spune: cu o floare nu se face primăvară! În mod asemănător, schimbarea interioară nu apare peste noapte, dar apare cu siguranţă după ce deja vi se pare natural să cultivaţi aceste stări într-o manieră continuă.

De asemenea, e bine să cântaţi, chiar dacă nu aveţi voce sau ureche muzicală. Toţi cei ce cântă au sufletul mai uşor, inima deschisă. Alegeţi o melodie simplă, veselă şi fredonaţi-o adesea. Puteţi şi să cântaţi numele unor iluminaţi. Când cântaţi, străduiţi-vă să rostiţi cât mai clar vocalele, să le deschide-ţi. În special, vocala „a”!

Faceţi adesea plimbări în natură. Căutaţi un parc şi mergeţi în fiecare zi acolo. Căutaţi locurile pline de energie. Acestea sunt cele în care vin multe păsări, unde se adună şi se joacă copiii, spaţiile cu multe flori sau cu o vegetaţie bogată. Respiraţi profund, deschideţi-vă către atmosfera şi energia acestor locuri. Dacă ştiţi Taiji sau alte forme energetice, practicaţi-le zilnic.

Faceţi cât mai multe fapte bune, ajutaţi-i pe ceilalţi, nu vă gândiţi doar la voi. Oferind, veţi primi mult mai mult înapoi. În primul rând, veţi fi recompensaţi cu o stare interioară bună. Apoi, în timp, veţi avea şi un câmp al norocului ce vă va susţine în ceea ce întreprindeţi. Veţi avea din ce în ce mai mulţi prieteni şi nu veţi fi niciodată singuri. Cu adevărat veţi avea o viaţă frumoasă! Deschideţi-vă spre ea, veniţi în întâmpinarea ei, bucuraţi-vă de ea!

Cezar Culda

 

Acest articol a fost publicat şi în limba spaniolă pe următorul site: https://hawwamorales.blogspot.com.es/2017/06/sobre-la-felicidad-dia-dia.html