Meditatie

HomeMeditatie

 

MEDITAŢIA

 

buddha_starsMeditaţia este un proces de introspecţie, de îndreptare a atenţiei spre un anumit obiect în scopul liniştirii minţii şi activării părţilor de profunzime a conştiinţei. Adesea ea este o metodă ce duce la descătuşarea înţelepciunii, dar şi la o stare bună de sănătate.

Procesul meditaţiei presupune observarea unor obiecte folosite în meditaţie. Obiectele meditaţiei pot fi variate. Ele pot fi obiecte exterioare, cum ar fi un copac, un norişor, cerul albastru, etc., dar pot fi şi procese fiziologice: respiraţia, bătăile inimii. De asemenea se foloseşte adesea meditaţia asupra unor zone din corp sau asupra unor centrii energetici sau a unor meridiane. În acest sens există meditaţia asupra abdomenului inferior, asupra centrului inimii sau asupra celui de-al treilea ochi (aflat la nivelul glandei pineale). O modalitate comună de a medita este şi aceea asupra traseului „micului circuit ceresc” (ce traversează linia mediană posterioară şi cea anterioară a corpului).

De asemenea există meditaţia asupra unor sunete, asupra unor culori. Adesea practicantul ascultă sau cântă el însuşi anumite sunete, lăsându-şi atenţia să le urmărească. O altă metodă este aceea de a medita asupra unor trăiri, cum ar fi bunătatea, sinceritatea, compasiunea.

Efectele meditaţiei

Meditaţia ne mută atenţia de la grijile exterioare, de la stress, nemulţumire, nerăbdare, ataşamente spre minunata lume interioară. Meditaţia ne deschide poarta spre împăcare, spre linişte şi armonie, spre posibilitatea de a trăi în clipa de faţă, dincolo de nemulţumirile şi ataşamentele din trecut. Ea ne permite descoperirea şi experimentarea spaţiului interior, a spaţiului dintre gânduri, dintre emoţii şi trăiri.

În timp, acest spaţiu ne este din ce în ce mai familiar. Deschizându-ne spre el, constatăm că începem să avem liber arbitru. Putem alege cu ce trăiri dorim să ne desfăşurăm ziua. Astfel, constatăm că avem abilitatea de a lăsa bunătatea să fie în inima noastră indiferent de ceea ce se întâmplă în exterior. Putem să fim liniştiţi, deschişi, sinceri, chiar şi fericiţi! Şi toate acestea trec prin inima noastră, prin mintea noastră, prin celulele noastre, schimbându-ne radical viaţa. Este un cadou pe care înţelegem să-l oferim şi celor din jurul nostru! Astfel, o persoană ce meditează va fi precum  un balsam pentru rănile sufleteşti şi pentru neliniştea celorlalţi.