Energia – Qi

HomeEnergia – Qi

 

ENERGIA – QI

 

Concepţia chineză despre Univers afirmă că energia (Qi) este substanţa fundamentală care stă la baza existenţei acestuia. Se spune că:

“Atunci când se uneşte energia Cerului şi cea a Pământului se vor naşte cele zece mii de fiinţe”.

Acest punct de vedere este cel care indică faptul că energia este cea care se află la originea apariţiei şi a dezvoltării tuturor fiinţelor.

Din punct de vedere al medicinei tradiţionale chinezeşti, există două aspecte importante legate de energie:

1) energia este substanţa fundamentală ce susţine activităţile vitale ale corpului omenesc, ea fiind însă prea rafinată pentru a putea fi observată direct; această componentă este cea care se referă la aspectul material al energiei;

2) energia stă la baza funcţiilor fiziologice ale corpului; aici se face referire la componenta energiei legată de funcţiile sale.

 

CLASIFICAREA ENERGIEI

 

Energia este clasificată în energie primordială (sau “energia primelor zile”) şi energie dobândită (sau “energia zilelor următoare”).

ENERGIA PRIMORDIALĂ (Yuan Qi) este cea pe care o moştenim la naştere de la părinţii noştrii. Despre această energie se pot preciza următoarele:

– apare la naştere în interiorul rinichilor;

– este răspândită în întregul corp prin sistemul celor “trei focare” (san jiao) (cele “trei focare” se referă la următoarea împărţire: “focarul superior” ţine de activitatea plămânilor şi a inimii, “focarul mijlociu” are legătură cu funcţionarea splinei şi a stomacului, iar “focarul inferior” vizează activitatea rinichilor, a vezicii urinare şi a intestinelor);

– hrăneşte toate celulele corpului, stimulează şi promovează funcţionarea tuturor organelor interne;

– ea este baza energiei rinichilor, locuind în zona ce se află la jumătatea distanţei dintre cei doi rinichi, acolo unde este „Poarta vieţii” – Mingmen;

– facilitează transformarea energiei, participând la transformarea energiei pectorale (Zong Qi) în energie adevărată (Zhen Qi);

– energia primordială participă la producerea sângelui, facilitând transformarea energiei nutritive în sânge.

ENERGIA DOBÂNDITĂ este energia pe care o poate produce corpul.

La producerea energiei dobândite vor participa plămânii (ce preiau energia “Yang a Cerului” – este vorba de Qing Qi, energia curată ce provine din aerul inspirat), stomacul şi splina (ce asimilează, transformă şi transportă energia “Yin a Pământului” – este vorba de esenţa hranei) şi rinichii (esenţa rinichilor contribuie la producerea energiei sexuale, ce face posibilă naşterea altor fiinţe).

Energia dobândită (“energia zilelor următoare”) este o combinaţie a energiei nutritive, a energiei defensive şi a energiei pectorale.

Intre energia primordială şi cea dobândită există următoarea relaţie:

schema en

 

FUNCŢIILE ENERGIEI

 

Energia are următoarele funcţii:

– funcţia de dezvoltare (creşterea şi dezvoltarea organismului, fiziologia organelor interne, circulaţia sanguină şi distribuţia fluidelor corpului depind de funcţia stimulatoare a energiei)

– funcţia de încălzire (menţinerea temperaturii normale a corpului)

– funcţia de apărare a corpului împotriva factorilor patogeni exogeni

– funcţia de control a anumitor procese din corp (transpiraţia, circulaţia sanguină, micţiunea, emisia de lichid seminal, menţinerea sângelui în interiorul vaselor sanguine, ş.a.m.d.)

transformările de la anumite niveluri (intertransformările esenţă, energie, sânge, fluid corporal)

– funcţia de ridicare: energia splinei ridică organele interne (le menţine în poziţia lor corectă)

– funcţia trofică (Ying Qi)

 

 

ENERGIA MERIDIANELOR

 

– provine din energia primordială şi din cea dobândită, fiind o combinaţie a energiei nutritive cu cea aspirată de plămâni prin inspiraţie şi cu energia primordială stocată în rinichi;

– energia meridianelor este prezentată prin termenul de energie vitală sau energie adevărată (Zhen Qi).

 

CARACTERISTICILE ENERGIEI

 

1) Energia se transmite prin fiinţe

Energia pe care oamenii o emit poate străbate câmpul şi corpul fiinţelor vii. Acest lucru este posibil prin folosirea forţei gândului. Pentru ca energia să treacă prin interiorul unei forme de viaţă este necesar ca persoana care emite să-şi folosească forţa gândului pentru a deplasa energia pe o traiectorie ce străbate traseul dorit.

2) Penetrabilitatea prin obiecte

In mod asemănător, folosind forţa gândului, putem trimite energie pentru a trece prin obiecte. In acest fel putem emite energie prin peretele unei încăperi, printr-o clădire sau printr-un munte. Deşi aparent o astfel de performanţă pare dificilă, în realitate nu este. Capacitatea de emitere a energiei este caracteristică tuturor oamenilor; ceea ce lipseşte este antrenamentul şi nu funcţia.

3) Energia se păstrează în obiecte

Deseori se foloseşte metoda emiterii de energie, de semnale, către un anumit obiect. De exemplu, se poate încărca un pahar cu ceai astfel încât imunitatea celui ce îl va consuma să crească. Aplicaţiile terapeutice ale încărcării diferitelor obiecte cu energie sunt multiple. In acest mod se pot trata insomniile, durerile, litiazele biliare sau renale, fracturile, ş.a.m.d.

4) Energia se transmite instantaneu la distanţă

Datorită faptului că la un moment dat conştiinţa practicantului se poate deplasa cu o viteză mult mai mare decât viteza luminii sunt posibile mai mult tipuri de acţiuni. Unul dintre acestea este şi cel al trimiterii energiei aproape instantaneu la o distanţă foarte mare. Este suficient ca noi să ne gândim la cineva aflat la o distanţă foarte mare şi energia noastră va ajunge aproape instantaneu la acea persoană.

5) Cu ajutorul energiei se poate modifica structura materiei, cazul extrem fiind cel al distrugerii ei (de exemplu celulele unei tumori)

Deseori, în procesul terapeutic este folosită această funcţie a energiei pentru a trata persoane ce au în corpul lor diferite blocaje. Blocajele energetice duc la stagnarea fluidelor corpului, ceea ce, în timp duce la apariţia unor formaţiuni (benigne sau maligne).

6) Cu ajutorul energiei se pot controla anumite procese (de exemplu: viteza de deschidere a unei flori, secreţiile glandelor interne, ş.a.m.d.)

Prin intermediul energiei putem controla diferite procese ale corpului nostru, şi nu numai. Un practicant de Qigong îşi poate modifica secreţiile sistemului hormonal, astfel încât acestea să fie normale.

De asemenea, secreţiile sistemului hormonal pot fi controlate astfel încât să apară o scădere a lor, fiind însă menţinute un interval mai lung de timp. Acest lucru nu înseamnă însă o hipofuncţie ce duce la îmbolnăvire, ci o modalitate ce permite menţinerea secreţiilor un interval de timp mai îndelungat, ceea ce este echivalent cu prelungirea tinereţii.

Acţiunea asupra sistemului hormonal nu este însă singura posibilă. Ea a fost folosită doar pentru a exemplifica principiul menţionat. Energia poate fi utilizată şi pentru a controla diverse procese ce se desfăşoară în afara corpului nostru fizic, cum ar fi deschiderea şi închiderea unei flori, mişcarea unor obiecte, ş.a.m.d.